Pengunjung Blog ini

Adakah Masa Itu Emas Lagi

Labels

Followers

Halwa Telinga

Tinggalkan Jejak Anda

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Fish

My Hamster

Berita Harian Online

News Online

USTAZ ASRI ( PERGI TAK KEMBALI )

Oleh TENGKU SUZANA RAJA HAMAT, HARYATI KARIM dan FAIZAL SAHARUNI


"Suaranya benar-benar mempunyai aura dan merupakan anugerah Allah yang paling berharga" – RAMLI MS

PASTINYA lirik puitis penuh sentuhan rohani di sebelah cukup kuat untuk mengingatkan kita semua kepada figura bernama Mohd. Asri Ibrahim, vokalis dan juga ketua kumpulan nasyid terkemuka, Rabbani.

Benarlah, setiap insan pasti akan merasa saat perpisahan yang terakhir kerana pada tanggal 13 Ogos 2009 lalu (semalam), kira-kira seminggu sebelum Ramadan 1430 Hijrah menjelang tiba, seluruh jiwa yang mengenali Asri bagaikan terpana dipukul halilintar.

Suasana ceria, teruja dan gembira tiba-tiba bertukar menjadi kalut dan cemas, anak kepada Robiah Ehsan, 70, yang sedang berdiri hendak memulakan sesi latihan menjelang satu majlis pelancaran di Radio Televisyen Malaysia (RTM) rebah dan nazak. Setengah jam kemudian, berita pemergiaannya diketahui umum.

Perginya Asri tanpa pesan. Tanpa ucap selamat tinggal buat semua, kepada peminat yang sentiasa menyanjungi, sahabat seperjuangan mahupun buat keluarga tercinta.
Hanya lunak suaranya yang tinggal jadi kenangan dan lagu Pergi Tak Kembali seakan-akan mendayu-dayu, merintih dalam sendu dan tangis saat kerandanya di usung menuju ke persemadian terakhir di Tanah Perkuburan Islam, Seksyen 21, Shah Alam semalam.
ALLAHYARHAM Asri mengetuai kumpulan Rabbani sehingga berjaya menjadi kumpulan nasyid paling disegani dalam industri muzik tanah air.

Lagu yang ditulis sendiri oleh Allahyarham, Pergi Tak Kembali, itu cukup mengingatkan semua tentang kematian dan bekalan yang perlu dipersiapkan setiap makhluk bernama manusia.
Kata seorang teman Che Amran daripada kumpulan Raihan yang telah lama mengenali Asri : "Dalam hati saya, setiap kali mendengar berita kematian sesiapa sahaja termasuklah rakan-rakan, saya berkata, biarlah, itu takdir. Tapi saya selalu minta kepada Tuhan, janganlah orang berkenaan Ustaz Asri.

"Tapi panggilan Ilahi tidak mampu dilawan. Hari ini (semalam) Ustaz Asri dijemput Ilahi. Mulanya saya anggap berita yang diterima menerusi panggilan telefon sekadar gurauan.
"Dalam berdebar-debar, saya hubungi Azadan (anggota Rabbani) dan barulah saya tahu, benarlah Asri sudah tiada."

Bagi pencinta dan seluruh penggiat muzik nasyid di Malaysia, nama Asri muncul nombor satu sebagai tiang yang menjadi tunjang kekuatan. Dialah sumber inspirasi kepada mana-mana sahaja anak-anak muda yang mula ingin menginjak ke dunia nasyid.

"Bagi saya, Allahyarham adalah pahlawan sejati kepada perkembangan muzik nasyid kontemporari. Dialah pahlawan yang akan mengetuai gerakan kami.

"Dialah satu-satunya orang yang akan menjadi rujukan dan inspirasi penyanyi nasyid baru. Saya sendiri membesar dengan lagu-lagu dendangan Allahyarham sewaktu Allahyarham masih bersama Nada Murni lagi," tambah Che Amran yang ditemui di lobi Pusat Perubatan Pantai Bangsar, Kuala Lumpur ketika menziarahi jenazah Asri.

Pemergian Allahyarham pada usia 40 tahun sungguh mengejutkan dan merupakan kehilangan besar kepada negara khususnya kepada bidang dakwah Islam menerusi seni.

Keunggulan anak ketujuh daripada 13 adik-beradik itu di mata pencinta muzik nasyid bukan hanya tertumpu kepada keindahan melodi dan kelunakan suaranya yang sukar ditemui persamaan dengan mana-mana penyanyi nasyid yang ada.

ALLAHYARHAM Asri menghabiskan hampir dua dekad hidupnya dalam muzik nasyid.
Sebaliknya pengetahuan agama yang tinggi dan pekerti Asri itu sendiri sudah cukup untuk membuatkan sesiapa sahaja pantas menyenangi kehadirannya.

Dua hari sebelum kematiannya, Allahyarham bersama ahli kumpulan Rabbani yang lain iaitu Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, Azadan Abdul Aziz, Muhammad Loqman Abd Aziz, Muhammad Rithauddeen Yaakob, Mohamad Afandi Shahbudin, Ahmad Shafie, Nazrul Azhar Tamrin dan Zulkiflee Azman sempat mengadakan satu sidang media dan memeterai satu lagi perjanjian kerjasama dengan Hotel Singgahsana, hotel yang tidak pernah mengenepikan nama Rabbani apabila tibanya Ramadan sejak 12 tahun lalu.

Seraya tersenyum, ini antara bait-bait terakhir yang dilafazkan Allahyarham ketika sesi sidang media itu berlangsung: "Orang kata, apabila tiba bulan puasa kalau boleh kurangkan bekerja dan banyakkan ibadah, tetapi bagi saya pula, kerja ini (membuat persembahan) merupakan ibadah kepada saya."

Kepada Ustaz Asri, semua perlakuan, perbuatan dan aktiviti seni yang diceburinya sejak bersama Nada Murni lagi merupakan satu ibadah. Lirik-lirik yang ditulis Allahyarham sendiri banyak berkisar tentang dakwah Islam yang mengajak umat agar kembali ke jalan Allah.

Sejarah awal:
Menyingkap sejarah awal pembabitan Allahyarham dalam dunia seni segalanya bermula pada tahun 1991 apabila Allahyarham mula berjinak-jinak dengan kumpulan nasyid Nada Murni dan semakin serius apabila tertubuhnya kumpulan Rabbani pada 1 Mac 1997.
Meskipun kemunculan kumpulan Rabbani di persada muzik tanah air dipandang enteng pada awalnya tetapi itu sedikit pun mematahkan semangatnya walaupun ketika itu nama Raihan sedang mewangi di kalangan peminat nasyid.

ALLAHYARHAM melayan peminat ciliknya dalam satu majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri.
Rabbani mengejutkan banyak pihak apabila tampil bersama 13 ahli kumpulan dan menjadi satu-satunya kumpulan nasyid di Malaysia yang mempunyai anggota paling ramai.

Dalam soal keahlian dan tanggungjawab menjaga keutuhan kumpulan agar tidak berlaku onar yang meretakkan hubungan sesama ahli, Ustaz Asri sendiri pernah menjelaskan, keakraban dan setiakawan adalah kunci kekuatan mereka untuk bertahan sehingga kini.

Perkara itu diakui oleh komposer dan pengarah muzik terkenal Ramli MS. Katanya, apa yang menjadikan Asri satu nama besar dalam industri muzik nasyid adalah keunikan suaranya yang tidak mampu dibeli dengan wang ringgit.

"Saya individu yang mendengar muzik setiap hari tetapi setiap kali mendengar nyanyian daripada Allahyarham, telinga saya bagaikan tertusuk sesuatu yang indah.
"Suaranya benar-benar mempunyai aura dan merupakan anugerah Allah yang paling berharga," ujar Ramli.

KUMPULAN Rabbani pernah berduet dengan penyanyi Amy Search (empat dari kanan) menerusi lagu Mentari Merah Di Ufuk Timur.

Selama 12 tahun kumpulan Rabbani ditubuhkan, kumpulan nasyid yang dianggap pencabar terdekat kepada Raihan itu melalui banyak fasa termasuklah menyesuaikan muzik nasyid tradisional dengan elemen-elemen muzik dari luar negara.

Bermula daripada konsep nasyid klasik melalui irama-irama yang dipetik dari Timur Tengah, Afrika dan Andalusia, kemudian diadun dan diolah mengikut cita rasa yang sesuai dengan era terkini.

Sehingga kini bersama Rabbani Allahyarham sudah menghasilkan 18 buah album. Bukan itu sahaja, keunggulan Asri dan Rabbani dibuktikan menerusi pelbagai pencapaian dan anugerah yang telah diraih. Ini termasuklah kemenangan demi kemenangan kumpulan Rabbani dalam Anugerah Industri Muzik.

SAAT manis ketika Allahyarham Asri bersama isteri, Halizah Shahzan dalam satu temu bual untuk ruangan Intuisi Cinta Kosmo!.
Seorang teman seperjuangan Allahyarham, penyanyi Yassin yang ditemui menyifatkan pemergian arwah satu kehilangan yang besar dalam industri muzik Malaysia.

"Ini kehilangan yang besar pada industri muzik sebab ramai orang yang membesar dengan lagu-lagu Rabbani. Saya sendiri terkejut sebab tidak tahu dia ada penyakit kronik kerana dua tiga hari sebelum ini saya baru jumpa arwah dan tidak nampak sebarang perubahan langsung.
"Arwah juga seorang yang baik. Tanyalah sesiapa sahaja, pasti tiada seorang pun yang tidak suka akan personalitinya," ujar Yassin sambil menitiskan air mata.

Sesungguhnya, apa yang tercatat menerusi penulisan ini tidak dapat menggambarkan keseluruhan riwayat hidup yang pernah dilalui oleh seorang hamba Allah, seorang lelaki, seorang penasyid, seorang penghibur, seorang pendakwah, seorang suami dan seorang ayah bernama Mohd. Asri Ibrahim.

ALLAHYARHAM bersama isteri dan anak tercinta (dari kiri) Sofiyah Munawarrah, Nor Afikah, Mohd. Ilham, Mohd. Fathi, Halizah Shahzan, Hamdi Rabbani dan Najmuddin.

Disahutnya panggilan Ilahi tanpa mengundang banyak keresahan keluarga, peminat dan rakan-rakan, Allahyarham Asri telah pergi meninggalkan semua dalam sekelip mata.

Sepantas itu nyawanya diambil semula oleh Sang Pencipta. Biarpun pemergiannya diratapi dan ditangisi, Asri pergi dan takkan kembali lagi.

Allahyarham yang meninggal dunia pagi semalam ada menulis dalam blognya asrirabbani@blogspot.com yang berbunyi: "Aku adalah pengejar syurga akhirat, bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat. Aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu. Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas. Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...."

26 Anda Menulis & Saya Membalas:

Anonymous said...

dating direct [url=http://loveepicentre.com/]free datingsites with free membership the united state of america[/url] free personals des moines iowa http://loveepicentre.com/ online dating stories

Anonymous said...

toshiba laptop [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-a55-s106-laptopbatterymodel1677.html]Acer laptop battery[/url] high quality new notebook batteries http://www.hqlaptopbatteries.com/sony-pcg-laptopbatterymodel350.html laptop batteries
Alienware Laptop [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/battery-1641wlmi-batterytype1.html]Laptop AC Adapter[/url] laptop batteries for notebook computers http://www.hqlaptopbatteries.com/-n1000-laptopbatterymodel808.html laptop battery
Armor Laptop [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-a105-s2131-laptopbatterymodel1777.html]laptop accessories[/url] high quality new notebook batteries http://www.hqlaptopbatteries.com/-m27es-laptopbatterymodel1800.html Samsung laptop battery

Anonymous said...

diabetes conference [url=http://usadrugstoretoday.com/products/micardis.htm]micardis[/url] bird peach breast http://usadrugstoretoday.com/categories/disfuncion-erectil.htm generic growth strategies http://usadrugstoretoday.com/products/ranitidine.htm
medical assistant career posters [url=http://usadrugstoretoday.com/products/rogaine-5-.htm]rogaine 5 [/url] dermabrasion hair loss [url=http://usadrugstoretoday.com/products/dilantin.htm]hypertension during pregnancy[/url]

Anonymous said...

cost of cialis vs viagra [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/generale-per-la-salute.htm]generale per la salute[/url] public health preparedness conferences http://usadrugstoretoday.com/products/viagra-soft-tabs.htm find your targert heart rate http://usadrugstoretoday.com/products/ayurslim.htm
meadows regional health [url=http://usadrugstoretoday.com/products/bactroban.htm]bactroban[/url] dry socket after dental surgery [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/k.htm]written stress tests[/url]

Anonymous said...

cheap online diet pills [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/a.htm]Online Drugstore[/url] diabetes and exchange http://usadrugstoretoday.com/products/cefixime.htm apex weight loss pills http://usadrugstoretoday.com/categories/birth-control.htm
what causes cysts in vaginal area in menopause [url=http://usadrugstoretoday.com/products/viagra-plus.htm]viagra plus[/url] worlds largest penis on record [url=http://usadrugstoretoday.com/products/azulfidine.htm]texas possesion of drug paraphernalia law[/url]

Anonymous said...

trident dental lab venden [url=http://usadrugstoretoday.com/products/kamasutra-dotted-condoms.htm]kamasutra dotted condoms[/url] diet coke with bacon http://usadrugstoretoday.com/products/fincar.htm medicine cures http://usadrugstoretoday.com/products/neurontin.htm
how to buy almost any drug legally without a prescription [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/a.htm]Online Drugstore[/url] attention disorder in adults [url=http://usadrugstoretoday.com/products/exelon.htm]mens health who are the female photos of[/url]

Anonymous said...

first degree heart block and ect treatment [url=http://usadrugstoretoday.com/products/levaquin.htm]levaquin[/url] ky health insurance http://usadrugstoretoday.com/bestsellers.htm using niacin to pass a drug test http://usadrugstoretoday.com/products/isoptin.htm
weight loss injections in pennsylvania [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/disfunzione-erettile.htm]disfunzione erettile[/url] chronic fatigue syndrome review [url=http://usadrugstoretoday.com/products/colchicine.htm]medical question vagina infection[/url]

Anonymous said...

http://rxmeds.in/exelon/exelon-pat
[url=http://rxmeds.in/acidity/cibola-county-water-acidity]viagra levitra dissolve[/url] mavik oral drug interactions [url=http://rxmeds.in/imdur/imdur-constipation]imdur constipation[/url]
lethbridge drug screening http://rxmeds.in/cyproheptadine
[url=http://rxmeds.in/prednisone/prednisone-awake-all-night-sleep-all-day]law suit pharmacy prescription error[/url] native american in medicine summer internships [url=http://rxmeds.in/acai/acai-berry-antioxidant]acai berry antioxidant[/url]
florida hospital drug treatment florida http://rxmeds.in/yohimbe
[url=http://rxmeds.in/alendronate]online pharmacy with no membership fee[/url] online drug store nasonex [url=http://rxmeds.in/altace/altace-libido]altace libido[/url] darvacet drug interaction ibuprofen [url=http://rxmeds.in/pregnacy/early-signs-of-pregnacy]early signs of pregnacy[/url]

Anonymous said...

high cholesterol could lead to [url=http://usadrugstoretoday.com/products/mentat.htm]mentat[/url] best supplement medical insurance for seniors http://usadrugstoretoday.com/products/cardura.htm health event definition http://usadrugstoretoday.com/products/levitra.htm
jefferson drug rehab arlington [url=http://usadrugstoretoday.com/products/imodium.htm]imodium[/url] deserts for diabetes [url=http://usadrugstoretoday.com/products/generic-motrin.htm]pill black white[/url]

Anonymous said...

http://healthboard.in/detrol/side-effects-of-detrol-la
[url=http://healthboard.in/dexamethasone/perforated-tympanic-membrane-ciprofloxicin-dexamethasone]harder longer drugs[/url] walmart pharmacy four dollar prescription [url=http://healthboard.in/cyproheptadine/cyproheptadine-contain-codeine]cyproheptadine contain codeine[/url]
sedative drugs http://healthboard.in/cytotec/cytotec-for-fetal-demise
[url=http://healthboard.in/cyproheptadine/cyproheptadine-for-feline-spraying]drug literature of gentamicin[/url] how does drugs affect the brain [url=http://healthboard.in/bisoprolol/bisoprolol-side-effects]bisoprolol side effects[/url]
anti viral drug http://healthboard.in/colchicine/colchicine-and-digestive-problems
[url=http://healthboard.in/buspirone/buspirone-used-for-children-with-bipolar]easy at home drug detox[/url] video clips on drugs [url=http://healthboard.in/candesartan/candesartan-cilexetil]candesartan cilexetil[/url] south american drug smuggling 1950 1980 [url=http://healthboard.in/caffeine/cytolean-by-gaspari-caffeine-content]cytolean by gaspari caffeine content[/url]

Anonymous said...

http://alwayshealth.in/no-prescription/prescription-buy-online
[url=http://alwayshealth.in/overdose/amount-of-adderall-xr-needed-to-overdose]pharmakokinetics o expectorant drugs[/url] negative implications for technology use in medicine [url=http://alwayshealth.in/people-health/south-carolina-health-insurance-ps]south carolina health insurance ps[/url]
lloyds pharmacy harehills lane http://alwayshealth.in/heart-rate/heart-shaped-mystic-topaz-jewelry
[url=http://alwayshealth.in/omnicef]which kids are likely to use drugs[/url] na drug rehab program [url=http://alwayshealth.in/pravastatin/dose-response-of-pravastatin]dose response of pravastatin[/url]
federal drug agency education http://alwayshealth.in/orgasm/miscarriage-after-orgasm
[url=http://alwayshealth.in/muscle/strange-muscle-twitching-leg-and-bittocks]cialis low price[/url] what is the best recreational drug [url=http://alwayshealth.in/pills/getting-preganante-after-being-on-birth-control-pills]getting preganante after being on birth control pills[/url] trivia and medicine [url=http://alwayshealth.in/pills/how-to-grow-a-big-dick-without-pills]how to grow a big dick without pills[/url]

Anonymous said...

grand junction auto used http://automotoportal.in/seat-car/how-to-make-a-microwave-heated-seat tire preparation for dirt racing
[url=http://automotoportal.in/mazda/salvage-mazda-rx7]utah salt lake city auto websites[/url] earnhardts gilbert dodge [url=http://automotoportal.in/motorcycle-show/motorcycle-riding-lesson-private-lessons-in-bridgeport-conn-area]motorcycle riding lesson private lessons in bridgeport conn area[/url]
horse baze race races racing racetrack raceway yonkers harness http://automotoportal.in/saleen/saleen-milton
[url=http://automotoportal.in/ktm/ktm-x-bow-gleaming-white]nj automobile inspection stations[/url] auto side window shades [url=http://automotoportal.in/saab/saab-9-4-suv]saab 9 4 suv[/url]
mercedes 350sd road test http://automotoportal.in/nissan/nissan-altima-2006-mileage
[url=http://automotoportal.in/motor/dbx-stand-up-motor-scooter]ceylon auto traders[/url] auto glass unlimited [url=http://automotoportal.in/morgan/morgan-auctions]morgan auctions[/url]

Anonymous said...

air fares discount travel http://livetravel.in/cruise/cruise-reviews-swim-with-the-dolphins macau travel package
[url=http://livetravel.in/disneyland/discount-tickets-for-disneyland-in-california-htm]air travel to goshen ny[/url] air travel international airfare [url=http://livetravel.in/motel/blue-heron-motel-nc]blue heron motel nc[/url]
bobbin lace travel pillow pattern http://livetravel.in/motel/del-sol-motel
[url=http://livetravel.in/lufthansa]pti travel agency[/url] student single trip travel insurance [url=http://livetravel.in/expedia/discount-flight-expedia-discount-travel-cheap-airfare]discount flight expedia discount travel cheap airfare[/url]
my travel airline http://livetravel.in/tours/ghost-tours-sydney
[url=http://livetravel.in/plane-tickets/plane-tickets-to-greece]travel routes[/url] travel wymoing [url=http://livetravel.in/vacation-packages/white-water-rafting-west-virginia-vacation-package]white water rafting west virginia vacation package[/url] travel insurance for over 65 [url=http://livetravel.in/plane-tickets/budget-plane-tickets]budget plane tickets[/url]
southwest airline travel [url=http://livetravel.in/cruises/cheap-cruises-2006]cheap cruises 2006[/url]
travel slow cooker http://livetravel.in/tourism/crtc-tourism-radio
[url=http://livetravel.in/tour/asian-9-ball-tour]number of cars that travel route 15 ny[/url] cheer travel pillows [url=http://livetravel.in/tourist/harassed-tourist-in-jamaica]harassed tourist in jamaica[/url]
[url=http://livetravel.in/airport/airport-extreme-driver-for-windows-xp]airport extreme driver for windows xp[/url] special vacation travel package deal [url=http://livetravel.in/cruise/cruise-pricing]cruise pricing[/url] cheap cars quad cities travel [url=http://livetravel.in/expedia/expedia-car-rentals]expedia car rentals[/url]
last minute deals travel [url=http://livetravel.in/tourist/tourist-greek]tourist greek[/url]

Anonymous said...

used truck mercedes benz http://autoexpress.in/royce/john/lennons/rolls/royce mercedes stretch limousine
[url=http://autoexpress.in/scion/scion/dk]champion automobile michigan[/url] kyle petty racing jacket [url=http://autoexpress.in/buick/denise/buick]denise buick[/url]
volkswagen tdi parts http://autoexpress.in/opel/opel/fruits
[url=http://autoexpress.in/romeo/alfa/romeo/33/coupe]total cost of ownership automobile[/url] volkswagen bus gas gauge [url=http://autoexpress.in/porsche/porsche/models]porsche models[/url]
officejet auto update disable http://autoexpress.in/rover/rover/620/ti
[url=http://autoexpress.in/buick/snell/buick/gmc]renewing automobile tag gulfport mississippi[/url] automobile leasing software [url=http://autoexpress.in/motors/sr20/motors/for/sale]sr20 motors for sale[/url]

Anonymous said...

sour shoes http://topcitystyle.com/24-women-size50.html infant girl clothes [url=http://topcitystyle.com/jeans-page3.html]fashion vintage[/url] job description of fashion merchandiser
http://topcitystyle.com/tracksuits-men-category3.html spray paint shoes [url=http://topcitystyle.com/richmond-jeans-cut-summer-pants-for-women-white-item1872.html]chanel purete ideale blemish control acne creme[/url]

Anonymous said...

tsumamigui 2 hentai game cg free download http://theporncollection.in/sex-mature/juggs-mature-naturals
[url=http://theporncollection.in/gay-boy/christian-men-turn-gay]sexy babe g stringgalleries[/url] princess monoke hentai [url=http://theporncollection.in/lubricant/emerita-personal-lubricant]emerita personal lubricant[/url]
cleveland adult rec hockey http://theporncollection.in/gay-love/gay-athlete-vids
[url=http://theporncollection.in/lesbian-porn/teacher-lesbian-fuck]max banja adult info[/url] porn search 8 [url=http://theporncollection.in/mature-woman/hairy-mature-lady-sonia]hairy mature lady sonia[/url]
free teenage anal http://theporncollection.in/lesbian-xxx/lesbian-tight-tops-tribbing
[url=http://theporncollection.in/lesbian-xxx/suze-lesbian-gallery]sexy santa man myspace codes[/url] gay hentai clips [url=http://theporncollection.in/hentai-porn/online-hentai-gameas]online hentai gameas[/url]
old sexy men http://theporncollection.in/porn-girl/little-thai-porn
[url=http://theporncollection.in/lubricant/coconut-extract-lubricant-spray]sasuke ino hentai[/url] skydrol lubricant [url=http://theporncollection.in/gay-boy/gay-house-in-london]gay house in london[/url]

Anonymous said...

free long sexy girl vid http://xwe.in/erotic-stories/french-camping-holiday-party-2-erotic-story
[url=http://xwe.in/oral/anal-versus-oral-temprature]best lubricant[/url] photo sharing amateur [url=http://xwe.in/ass-video/ass-biging-a-pussy]ass biging a pussy[/url]
baseball bat dildo http://xwe.in/nylon/pont-neuf-bridge-in-ballistic-nylon
[url=http://xwe.in/archive-adult/adult-sins]camping british virgin islands[/url] scarlet porn star clips [url=http://xwe.in/orgy/roman-orgy-pics]roman orgy pics[/url]
adult tv channels on net http://xwe.in/blow/karate-blow
[url=http://xwe.in/shemale/shemale-fucks-guy-galleries]zep sanitary spray lubricant for the food industry msds[/url] free adult video archives [url=http://xwe.in/erotic-gay/erotic-massgae-la]erotic massgae la[/url]
anal cigar sex http://xwe.in/oral/oral-b-triumph-9450
[url=http://xwe.in/thong/stilleto-thong-sandals]adult malinois for sale[/url] dildo masturbation woman fucking machine [url=http://xwe.in/toon/big-boobs-toon]big boobs toon[/url]

Anonymous said...

casual shoes http://luxefashion.us/denim-blue-stretch-jeans-color7.html ross clothes [url=http://luxefashion.us/trussardi-long-sleeve-tops-brand11.html]sam stephenson designer of eamonn andrews house dublin[/url] kleine robbe
http://luxefashion.us/white-pink-women-s-tops-color34.html ice cream shoes [url=http://luxefashion.us/?action=products&product_id=2511]where to purchase designer brnd worth[/url]

Anonymous said...

fashion catalog scans http://www.thefashionhouse.us/black-grey-polo-shirts-color24.html chanel cc logo earrings [url=http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=2513]where can i get crocs shoes[/url] china jordans and clothes
http://www.thefashionhouse.us/beige-shirts-color5.html audio skateboarding shoes [url=http://www.thefashionhouse.us/yellow-underwear-color44.html]designer dress top wedding[/url]

Anonymous said...

thyroxine does it cause muscle pain [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ed-discount-pack-3.htm]ed discount pack 3[/url] what is in your heart http://usadrugstoretoday.com/products/exelon.htm
enhancement specs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/betnovate.htm]betnovate[/url] online pharmacy diet pill [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/k.htm ]blood duster venemous concept [/url] does oxy cotton and codine show up the same on drug test
what are side effects leek emboming fluid dust street drugs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/uroxatral.htm]uroxatral[/url] oppositional defiant disorder symptoms http://usadrugstoretoday.com/categories/dejar-de-fumar.htm
c difficille bacteria [url=http://usadrugstoretoday.com/products/haldol.htm]haldol[/url] enlarged area around penis [url=http://usadrugstoretoday.com/products/purim.htm ]maxim health care services 425 north craig street pittsburgh [/url] world health organization view about herbal medicine in ghana

Anonymous said...

throat coat tea [url=http://usadrugstoretoday.com/products/atarax.htm]atarax[/url] extreme asthma attack http://usadrugstoretoday.com/products/erexor.htm
pros of drug testing in schools [url=http://usadrugstoretoday.com/products/voltaren.htm]voltaren[/url] dr exarhou cambridge medical clinic erection [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-depresseur---anti-anxiety.htm ]penis bigger no pills or surgery free [/url] prolactin drug
smoking and bad breath [url=http://usadrugstoretoday.com/products/stop-smoking.htm]stop smoking[/url] extend health http://usadrugstoretoday.com/products/aciphex.htm
is children aspirin good for your heart [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zoloft.htm]zoloft[/url] mental health code in illinois [url=http://usadrugstoretoday.com/products/cytotec.htm ]yeast skin infections [/url] yeast infection in males

Anonymous said...

sizng chart shoes mondo http://luxefashion.us/sanrio-brand102.html mens fashion briefs [url=http://luxefashion.us/punkglamour-brand56.html]sexy stripper clothing shoes[/url] baby clothes cool
http://luxefashion.us/-maxi-skirt-roberto-cavalli-category100.html used career clothes [url=http://luxefashion.us/military-green-men-color138.html]designer wallpaper[/url]

Anonymous said...

http://xwp.in/immune
[url=http://xwp.in/immune/orenda-immune]new organic highs or free drug organic[/url] drugstore listing philippines http://xwp.in/carbohydrates/carbohydrates-the-body
comparison of viagra2c levitra and cialis http://xwp.in/edema/sarcal-edema
[url=http://xwp.in/anacin/generic-anacin]cialis open western[/url] kinny drugstore http://xwp.in/carbohydrate/carb-carbohydrate-diet-low
rite aid pharmacy leominster ma http://xwp.in/imdur
[url=http://xwp.in/amiodarone/amiodarone-toxicity]health projects in muzafarabad[/url] healthway pharmacy inc http://xwp.in/diltiazem/diltiazem-injection-storage geneva drugs http://xwp.in/diabetic

Anonymous said...

chaps shoes http://topcitystyle.com/red-navy-blue-women-color222.html salomon shoes [url=http://topcitystyle.com/sweaters-page3.html]wallis clothes shop[/url] fashion in merrocco
http://topcitystyle.com/grey-gold-dolce-amp-gabbana-color123.html newborns and steeler clothes [url=http://topcitystyle.com/white-navy-blue-red-color101.html]cinch clothes for sale[/url]

Anonymous said...

humming bird playing cards http://xwn.in/slots_play-free-online-animated-slots casino in jacksonville fl
[url=http://xwn.in/jokers]internet internet blackjack[/url] bingo dvd [url=http://xwn.in/jokers_jokers-tattoo-in-calgary]jokers tattoo in calgary[/url]
nylon bingo bags http://xwn.in/slots_free-online-casino-slots-tournaments
[url=http://xwn.in/online-casino_sams-town-casino]western michigan ironwood casinos and casinos[/url] free bingo win big money [url=http://xwn.in/jokers_jokers-wild-movie]jokers wild movie[/url]
what the lottery pays in virginia for the megal ball only http://xwn.in/online-casino_goldcoast-casino newton country bingo [url=http://xwn.in/blackjack_free-applications-for-samsung-blackjack-2]free applications for samsung blackjack 2[/url]

Anonymous said...

shoter the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_tortured/]tortured[/url] new wallace and gromit movie http://moviestrawberry.com/films/film_day_zero/ the stepdaughter scary movie
the christmas carol movie musical brithish version [url=http://moviestrawberry.com/films/film_car_babes/]car babes[/url] domino movie stream http://moviestrawberry.com/films/film_haunting_of_winchester_house/ jvc everio window movie makers xp usb drivers download
biggie smalls movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_left_behind/]left behind[/url] intersection 2007 movie
bdsm movie posts [url=http://moviestrawberry.com/films/film_rick/]rick[/url] radio flyer movie photos http://moviestrawberry.com/films/film_sybil/ amc movie theaters in georgia
the haunting hour movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_around_the_world_under_the_sea/]around the world under the sea[/url] masturbation movie galleries http://moviestrawberry.com/films/film_timequest/ simpons movie